Hyvät ässät -Maailman suurimmassa marttaillassa tarjottujen pikkuleipien ohje
31.1.2019
Ohje on Kotiruoan vuoden 1949 painoksesta.
Kohotukseen käytettyä hirvensarvisuolaa saa edullisesti apteekeista. Varoitus: älä haista! Aineen pistävä haju katoaa kyllä uunissa.
Muutama vinkki:
- alkuperäinen ohje grammoissa, suluissa n. desimäärät, jos vaakaa ei ole käytettävissä,
- jauhot, kaneli ja hirvensarvisuola kannattaa sekoittaa ensin keskenään,
- n. pikkusormen paksuus ja 8 cm pituus ja "löysä S-kirjain" on hyvä yhdistelmä. Tällä koolla taikinasta tulee 75-80 ässää.
- kaneli-sokeri seos: 3 rkl sokeria, 2 tl kanelia
- paistetaan kypsiksi tavalliessa uuninlämmössä = 175 astetta, n. 8 min.
Hyvät ässät
125 g margariinia tai voita 1 tl hienonnettua kanelia
275 g (n. 3 dl) sokeria 1/2 tl hirvensarvisuolaa
3 munaa 425-450 g vehnäjauhoja (n. 6,5 dl)
Margariini tai voi ja sokeri hierotaan yhdessä vaahdoksi, vatkatut munat, kaneli, hirvensarvensuola ja vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon. Taikinasta muodostetaan sormen paksuisia tankoja, jotka kieritellään sokeri ja kaneliseoksessa, muodostetaan ässiksi ja paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.