Marttamatka Sambiaan

17.5.2024

Marttaliitto teki matkan eteläiseen Afrikkaan Sambian Livingstoneen 4.-13.5.2024. Matkalla tutustuttiin Marttojen kehitysyhteistyökumppanin Vilolen työhön, vammaisten naisten asemaan, sambialaiseen ruokakulttuurin ja luontoon. Mukana oli 16 marttaa eri puolelta Suomea sekä Marttaliiton Reija ja Terhi. Matkalle osallistunut promarttojen Anni on luvannut kertoa matkasta ja Marttojen kehitysyhteistyöstä jatkossa meille lisää, mutta saimme heti lämpimäisinä Annilta kuvia ja tiiviin matkakertomuksen:

Matkan aikana tutustuttiin Marttaliiton yhteistyökumppanin Vilolen (Vilole Images Productions/ Women’s and Girls’ Disability Rights) toimintaan. Vilole edistää vammaisten itsensä tekemää kulttuuria kuten fiktio- ja dokumenttielokuvaa sekä kouluttaa erityisesti opettajia, päättäjiä ja vammaisia itseään heidän oikeuksistaan sambialaisessa yhteiskunnassa. Martat tekee Livingstonen alueella kehitysyhteistyötä yhdessä vammaisjärjestö Kynnys ry:n kanssa. 

Matkalla tavattiin naisryhmien ihmisiä ja päästiin mm. vierailulle Mukunin ja Libuyu:n kylien naisryhmien luokse. Ryhmien naisia tuetaan yritystoiminnassa ja naiset saavat valmiuksia ansaita elantoa perheelleen. Lisäksi he saavat oppia ravitsemuksesta ja omista oikeuksistaan. 

Tutustumisen lisäksi teimme yhdessä naisryhmien kanssa suomalaista ruokaa ja pieniä käsitöitä sekä toisena päivänä sambialaista ruokaa paikallisten kotitalousopettajien johdolla. Kokkailua edelsi tietysti myös ostosreissu ruokatorilla, joka sekin poikkesi totutusta Prisma-reissusta melko lailla. Kanat muun muassa ostettiin torilta elävinä.

Reissun lopulla päästiin myös tutustumaan Sambian luontoon. Pääsimme näkemään eläimiä Mosi-Oa-Tunyan luonnonpuistossa, ja vierailimme Victorian putouksilla ja jokiristeilyllä Sambesi-joella. Vaikka siellä vettä riitti, niin Sambiaa vaivaa todellisuudessa kova kuivuus, kun sadekausia on jäänyt välistä ja nälänhädän uhka on todellinen. 

Marttaliiton esitteessä matkaa kuvailtiin etukäteen sellaiseksi, joka ei hevillä unohdu. Matkalle osallistuneena allekirjoitan tämän 100 prosenttisesti. Kaiken nähdyn ja koetun sulatteleminen vie varmasti koko kesän.

Anni Sulopuisto