ProMarttojen pikkujoulujen reseptejä: mallasleipä ja aprikoosileipä

13.12.2011

Mallasleipä 

1 l                   appelsiinimehua

50g                hiivaa

3 dl                leseitä

3 dl                ruisjauhoja

3 dl                maltaita (mieluimmin karkeita)

3 dl                siirappia

10 dl              vehnäjauhoja

2 tl                 suolaa

Sekoita hiiva lämmitettyyn mehuun tai jauhoihin, jos käytät kuivahiivaa. Sekoita kaikki aineet keskenään. Voitele pitkät vuoat (2 kpl isoa tai 3 pienempää) ja vuoraa pellavan ja seesamin siemenillä. Kaada taikina vuokiin, anna kohota jonkin aikaa ja paista 175 asteessa reilusti runsas tunti. Säilyy hyvin, voi hyvin pakastaa.

Huom. Taikina on löysää ja muistuttaa vuokaan kaadettaessa tavallista maustekakun taikinaa paksuudeltaan.

 

Lisan aprikoosileipä

6 dl vettä

25 g hiivaa

2 tl suolaa

½ pkt kuivattuja aprikooseja

1½ dl ruisjauhoja

1½ dl kaurahiutaleita

n. 9-10 dl rouheisia sämpyläjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja 4-5 dl rouheisia sämpyläjauhoja. Sekoita hetki voimakkaasti . Lisää ruisjauhot ja kaurahiutaleet sekä pilkotut, pieneen jauhomäärään sekoitetut aprikoosipalaset ja  n. 3 dl rouheista jauhoseosta. Alusta hetki ja lisää tarvittaessa vielä 1-2 dl rouheista jauhoseosta. Älä tee liian kiinteää, taikina saa olla aika löysää, mutta kuitenkin muokattavaa. Liian tiiviistä taikinasta tulee kovaa leipää. Pane voideltuun vuokaan. Anna kohota liinan alla vedottomassa paikassa n. 40 min ja paista 225 asteessa noin 30 min. Kumoa ritilälle ja jäähdytä liinan alla. Voit pakastaa, mutta säilyy hyvin viileässä. Tuplamäärästä saat 3 kpl 1½-2 l pitkässä vuoassa tehtyä vuokaleipää.